top of page
  • Yazarın fotoğrafıFatma Öztürk

BAUHAUS: Bir Okul, Bir Çağ

Bauhaus , 1919 yılında Almanya’nın Weimar kentinde mimar Walter Gropius tarafından kurulan bir tasarım ve mimarlık okuludur. Gayesi ise uygulamalı sanatlar ile güzel sanatları birleştirme çabasıdır. Kısa bir zaman diliminde açık olan okul faaliyetini sonlandırsa da uzun vadede sanat, tasarım ve mimarlık üzerinde kalıcı etkileri olmuştur. Ben de sizlere Bauhaus’un temel prensiplerinden, mimarisinin karakteristik özelliklerinden ve örneklerinden bahsetmek istiyorum.


Bauhaus, endüstri, sanat ve zanaatın sentezini oluşturmayı hedeflemiştir. Birinci Dünya Savaşı’nın sonrasında Walter Gropius, mimariye mimariye bakışın değişmesi gerektiğine inanıyordu. Amaç sadece bir sanat eğitimi aşılamayı değil, aynı zamanda bir üretim merkezi haline gelmek ve sanatçılar ile zanaatkarları bir araya getirerek bir tartışma ortamı yaratmaktı.


Bauhaus mimarisinin karakteristik özelliklerinden bahsedecek olursak, aklımıza ilk gelenlerden biri sadeliği olacaktır. Neredeyse hiç süsleme içermemektedir. Biçimden ve süslemeden çok binanın fonksiyonuna odaklanmışlardır.


Bauhaus Enstitüsü, Dessau

Bu sadelik yanında basit renk şemalarını getirmiştir. Tasarımlarda genellikle beyaz, gri, bej gibi renklerde sınırlı kalınmıştır. İç dekorasyonda ana renkler olan mavi, sarı, kırmızı da sıklıkla kullanılmıştır.


Wassily Koltuk, Marcel Breuer

Kullanılan malzemeler ise modern ve endüstriyel malzemelerdir. Az malzeme çeşidi kullanılmaya çalışılmıştır. Binalarda beton, cam, çelik malzemeleri sıklıkla tercih edilmiştir. Bauhaus tasarımı asimetri kullanılarak görsel dengeyi sağlamayı amaçlıyordu. Bu düşünceyle tasarımcılar aynı unsurları birleştirerek binaları dengelemeye çalışmışlardır. Bununla beraber Bauhaus akımının temel ilkelerinden biri de oluşturdukları tasarım modelini hayatın her alanında, şehir ölçeğinden oda ölçeğine kadar, bütünsel olarak görmektir.



1919 yılında bir tasarım-zanaat okulu olarak kurulup 14 yıl varlığını sürdürmüş olan Bauhaus, sadece bir okul olmakla kalmayıp, günümüzde hala tasarımcılara ilham olmaya devam eden, kendisine ait bir tasarım çağı oluşturmayı başaran bir sanat akımı olmuştur.



KAYNAKÇA:

https://www.arkite

ra.com/gorus/bauhaus-100-bir-manifesto-bir-ekol-bir-okul/

https://www.foicey.com/bauhaus-mimarisi-nedir/

https://www.oggusto.com/dekorasyon/bauhaus-hakkinda-bilmeniz-gereken-10-sey


102 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page